Overslag på 10-14.000 blev pludselig til faktura på 40.000+
Brug aldrig dette firma. Overfakturering, opdigtede brugte materialer mm.
I uge 11 kontaktede jeg Leo (indehaver af VVS installatøren), med henblik på at få et tilbud på tilslutning af nyt gulvvarme styrring + varmeveksler. Leo kom hjem og så på installationerne, og jeg gjorde det klart fra starten af, at jeg allerede havde skaffet nedenanførte elementer. Arbejdet bestod således i “oprydning” af eksisterende tilslutning samt tilslutning af det af mig erhvervede styrringssystem.
Leo vurderede på mødet, at opgaven vil tage ca. 2 arbejdsdage og vurderede samtidig at opgaven vil beløbe sig i 10-14.000 kr. Arbejdet ville beløbe sig i dette spæd, idet han oplyste, at der kunne forekomme enkelte små-justeringer. Jeg vurderede at dette var rimeligt, og indgik derfor samme dag en aftale med Leo.
Pga. travlhed oplyste Leo, at VVS installatøren ikke kunne påbegynde arbejdet med det samme. Vi aftalte derfor, at arbejdet skulle påbegynde mandag uge 12. Vi skulle ligge nøglen, og VVS installatøren ville lukke sig selv ind.
Da jeg kommer hjem efter arbejde, mandag i uge 12, konstaterede jeg til min store skuffelse, at der ikke har været nogen VVS installatør. Jeg kontaktede derfor VVS installatøren og fik oplyst, at han ikke kunne komme på grund af travlhed. Vi aftalte at opgaven ikke hastede, og jeg accepterede at arbejdet kunne påbegyndes, når der var bedre tid. Der aftaltes på baggrund heraf, at arbejdet skulle påbegyndes Mandag i Uge 13.
Endnu engang konstaterede jeg, at installatøren heller ikke denne mandag dukkede op. Jeg kontaktede derfor jer på ny. Denne gang kom Leo sammen med en anden medarbejder for at gennemgå det forestående arbejde.
Mine indsigelser går herefter på følgende:
1. Fakturede arbejdstid
Dagen efter mødet (dvs. tirsdag den 5. april), påbegyndes arbejdet. VVS installatøren gik ind (jf. alarm rapport) kl. 08.28 og påbegyndte arbejdet. Arbejdet måtte dog afbrydes, da installatøren blev kaldt ud til en anden opgave i Vodskov. Jeg kan oplyse, at installatøren var væk minimum 3 timer fra arbejdet. Tilfældigvis kender jeg det sted, hvor installatøren blev tilkaldt til. Da jeg kom hjem kl 15.10, var installatøren ved at pakke sammen, og bekræftede samtidig overfor mig, at arbejdet måtte afbrydes. Den 5. april var arbejdstiden således maksimalt 3,5 timer.
Installatøren bekræftede at tidsplanen fortsat ville holde. Jeg bekræftede, at vi godt kan undvære vandet og varme i 2 dage. Vandet var på dette tidspunkt frakoblet.
Onsdag den 6. april mødte VVS installatøren jf. alarm rapport op kl. 09.32. Igen denne dag, blev installatørenkaldt ud til en hasteopgave. Jeg er ikke bekendt med hvor langt tid han var væk, men efter det oplyste, var der tale om et “knækket / sprunget vandrør”. Ud fra hvad der blev udført af arbejde onsdag, estimeres det, at der igen maksimalt blev udført arbejde i 3,5 time. Installatøren beklagede på ny, men bekræftede at vi ville have vand og varme torsdag når han gik.
Torsdag den 7. april mødte VVS installatøren op, sammen med en anden medarbejder. Den anden medarbejder skulle overtage arbejdet, hvis arbejdet mod forventning ikke kunne færdigøres som planlagt. Det skyldes at installatøren havde fri fredag d. 8 april grundet konfirmation. Jeg kan oplyse at installatøren og medarbejderen denne dag, mødte kl 09.16. VVS installatøren pakkede sammen kl. 15.25, og uden at vide det med sikkerhed, er det mit indtryk, at installatøren har arbejdet hele dagen uden afbrydelser. Beklageligvis var arbejdet dog stadig ikke færdiggjort, hvorfor den anden medarbejder nu må genoptage arbejdet fredag. Torsdag er der maks arbejdet ca. 6 timer.
Fredag 8. april mødte den nye installatør jf. alarmrapport kl. 8.36. Han forlod arbejdet ca. kl. 11.45. Det kan oplyses idet vi denne dag havde rengørring. Jeg kan derfor konstatere, at der denne dag maksimalt er arbejdet ca. 3 timer.
Status for denne uge er således, at der maks er blevet brugt maks 16 timer.
Efter historikken ringede jeg på ny til Leo, dels fordi jeg er utilfreds med, at arbejdet blev forladt i tide og utide, og dels fordi jeg nu kunne se, at vi ikke ville have vand og varme som aftalt. Hvad der hidtil var estimeret som værende et “to dages projekt”, havde nu strukket sig over en lille uge. Jeg påtalte min utilfredshed over, at installatøren blev tilkaldt forskellige “hasteopgaver”, og at vi nu var efterladt uden vand og varme over weekenden. Jeg oplyste at jeg forventede, at arbejdet blev færdigudført om mandagen. Jeg bliver oplyst om, at i ikke kunne garanterer dette, grundet travlhed. Vi aftalte at arbejdet skulle udsættes til tirsdag, mod garanti for at arbejdet færdigøres om tirsdagen.
Installatøren påbegyndte arbejdet kl. 09.30. Jeg viste installatøren, der nogle plastik rør som var “knækket” ved tilkoblingen, og installatøren påtalte dette som “klam-hug-arbejde” udført om fredagen. Installatøren oplyste, at han vil udbedre dette forhold. Arbejdet færdiggøres og arbejdet afleveres kl.15.00. Jeg får oplyst, at installationen kunne dryppe, fordi tilkoblingerne måske skulle efterspændes. Denne dag er der maks arbejdet ca. 5,5 time.
Slutteligt blev der lavet en efterinstallation til flow til gulvvarmen. Installatøren udtalte at dette ikke ville tage lang tid. Det vurderes at udregning + regulering har taget 1 time.
Total timeforbug: 16 + 5,5 + 1 = 21,5 time
Generelt har jeg stor forståelse for, at der kan forekomme små-overskridelser. Oprindeligt var aftalen at det ville tage 2 dage. Men det er ikke min opfattelse at overskridelsen skyldes arbejdsmængden, men alene fordi installatøren ikke kunne arbejdes effektivt på grund af afbrydelser. Jeg har påregnet, at overskridelsen maksimalt ville være 1 ekstra dags arbejde. Lægges dette til ovennævnte udregning (hvis der regnes med ca. 7 timers effektiv arbejde pr. dag) stemmer det fortsat ikke over ens med den tilsendte regning pålydende 36,75 montør timer + 0,5 lærling timer.
Jeg skal påpege, at der i ovenstående timeberegninger på 21,5 timer, ikke er taget højde for den tid, det har taget for vvs installatøren at pakke værktøj sammen og pakke værktøj frem (ved afbrydelserne). Jeg kan dog oplyse, at vi ikke forventer at skal betale for installatør-tid for alle disse afbrydelser. Det er kutyme i branchen, at en opgave færdiggøres når man går igang, og dermed ikke rykker ud til andre opgaver imens. Selvfølgelig kan der ske nødstilfælde, det er dog ikke min vurdering at udskiftning af et blandingsbatteri anses for værende et nødstilfælde.
Jeg tør ikke tænke på, hvor lang tid installatøren har brugt på at pakke værktøj sammen, for at pakke det op igen senere på dagen. Jeg vurderer umiddelbart at der er brugt mellem 2-4 timer på at pakke værktøj sammen. Jeg kan maksimalt få sammentællingen af timeantallet til at være 19,5 timer på effektiv arbejde. Dette stemmer i øvrigt med det estimerede tidsforbrug pålydende “2 dages arbejde” .
Det er min klare opfattelse, at i er forpligtet til at oplyse, hvis tidsplanen skrider væsentligt i forhold til vores aftale. Det er ikke min opfattelse, at arbejdet er afslutte inden rimelig tid i forhold til vores aftale. Jeg er bekendt med at rimelighedsbetragtningen er en definitionssag, men en arbejdsopgave estimeret som værende 2 dage, men som ender med 7 fulde dage er ikke rimeligt. Slet ikke når installatøren ikke har udført arbejde i 7 fulde dage. Dertil har vi været uden vand og varme i 3 dage over en weekend.
Jeg skal derfor venligst anmode om kopi af udfyldte arbejdssedler.
2. priser på materiale
Udover tidsforbruget er jeg heller ikke enig materialeforbruget samt prisfastsætningen. På baggrund heraf vil jeg for en god ordens skyld gentage, at jeg har tilladt mig at få 3 uafhængige VVS virksomheder til at vurderer arbejdets omfang, time- og materialeforbrug. Jeg kan oplyse at jeg har anmodet 3 uvildige vvs virksomheder om udtalelse.
Jeg afventer pt deres gennemgang og deres vurdering. Jeg forventer at have disse i uge 21.
Det er min klare opfattelse, at opgaveløsningen er udført uprofessionelt, og jeg kan på ingen måder acceptere den tilsendte regning.
Estimatet for opgaven var et spænd mellem 10.000 - 14.000 kr. Jeg har fået en faktura der er 4 dobbelt. Jeg er velvidende om, at virksomheder ligeledes danner deres profit på avance på materialer, dog kan det ikke være rigtigt at vi skal betale 4 gange indkøbsprisen.
Det er slutteligt min opfattelse, at i er forpligtet til at drøfte arbejdets fortsættelse, hvis prisen for arbejdet overstiger 15 procent, med mindre andet er aftalt. Jeg er på intet tidspunkt oplyst om, at prisen ville ændre sig i forhold til det aftalte.
Afslutningsvist kan jeg oplyse, at jeg naturligvis er interesseret i at finde en mindelig løsning. Jeg henstiller derfor til at i gennemgår fakturaen på ny, ligesom hændelsesforløbet. Jeg er overbevist om, at der må være sket en fejl. Jeg beder jer derfor meddeler hvorvidt vi sammen kan finde en løsning. Jeg vil naturligvis gerne vide hurtigst muligt, således jeg kan tilbagekalde de uafhængige vurderinger af arbejdet. Jeg afventer således jeres nærmere, og i er velkommen til at kontakte mig.
14 June 2016
Unprompted review